Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Blogger Template From:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Thursday, May 19, 2011

Langkah-langkah Mengatasi Pemanasan Global

Bab 4 Langkah-langkah Mengatasi Pemanasan Global

4.1 Negara

            Terdapat pelbagai langkah yang boleh diambil bagi meminimumkan kesan negatif pemanasan global terhadap hidupan di muka bumi ini. Antaranya adalah:

            4.1.1 Teknologi hijau

                        Teknologi hijau boleh didefinisikan dengan merujuk pembangunan dan aplikasi produk, peralatan serta sistem untuk memelihara alm sekitar dan alam semulajadi dan meminimumkan atau mengurangkan kesan negatif kepada manusia.[1] Contohnya, menstrukturkan semula dan menambah fungsi beberapa kementerian dan mewujudkan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, yang sebelum ini dikenali sebagai Kementerian Tenaga, Komunikasi dan Multimedia.[2] Melalui pendekatan sebegini, impak negatif aktiviti manusia terhadap alam sekitar sudah tentu dapat diminimumkan. Hal ini dimikian kerana lebih banyak kementerian baru yang lebih proaktif telah ditubuhkan bagi mengawal serta memantau keadaan semasa atau kualiti alam sekitar di seluruh negara.

            4.1.2 Penguatkuasaan undang-undang

                        Selain itu, penguatkuasaan undang-undang yang lebih proaktif dan efektif  oleh kerajaan perlulah dilaksanakan. Sebagai contoh, mewajibkan penggunaan kenderaan bermotor yang mempunyai penapis gas pada ekzos kenderaan masing-masing. Hal ini sudah tentu akan menjamin kebersihan gas yang   dilepaskan daripada ekzos-ekzos kenderaan terutamanya di kawasan bandar adalah selamat dan mesra alam.

                      Pengeluaran atau pelulusan lesen bagi tujuan pembalakan turut perlu diminimumkan. Hal ini adalah bagi memastikan para pembalak agar tidak menyalahgunakan permit yang mereka peroleh untuk kepentingan sendiri.  Penetapan had kuantiti kayu balak yang boleh ditebang dalam satu tahun akan  dapat meminimumkan penebangan kayu balak yang terdapat di negara ini.

4.2 Masyarakat

            4.2.1 Saling memberi maklumat

                        Bagi mengurangkan kesan negatif pemanasan global, peranan masyarakat dalam sesebuah negara juga penting. Masyarakat haruslah saling memperingati dan memberi maklumat tentang keseriusan isu pemanasan global  kepada orang lain. Masyarakat turut perlu memberi respon yang positif terhadap seruan kerajaan bagi sama-sama menggembleng tenaga bagi menangani             masalah ini. Ajakan untuk sama-sama memberi komitmen terhadap alam sekitar oleh masyarakat setempat adalah amat penting supaya semua lapisan masyarakat akan sedar dan tahu akan tanggungjawab masing-masing dalam memelihara alam sekitar.


4.3 Sekolah

            4.3.1 Memberi pendidikan tentang alam sekitar

                        Pendidikan mengenai penjagaan alam sekitar turut perlu diberi dan didedahkan sejak di bangku sekolah lagi. Hal ini demikian kerana generasi muda harus tahu akan kepentingan menjaga alam sekiatar dan melalui pendedahan  mengenai isu pemanasan global sejak mereka bersekolah lagi sekurang- kurangnya dapat memberi mereka idea tentang apa yang perlu mereka lakukan   sebagai tanggungjawab mereka terhadap alam sekitar.

           

            4.3.2 Mewujudkan kelab pencinta alam sekitar

                        Dengan mewujudkan kelab pencinta alam sekitar sebagai salah satu kelab dalam aktiviti kokurikulum di sekolah, para pelajar akan berpeluang untuk mengaplikasikan ilmu tentang penjagaan alam sekitar di sekolah. Mereka tidak hanya duduk dan mendengar tentang tanggungjawab ini dari mulut guru mereka sewaktu kelas pada waktu pagi sebaliknya mengaplikasikan apa yang telah          dipelajari pada waktu petang, iaitu semasa aktiviti kokurikulum dijalankan. Penubuhan kelab ini turut akan dapat menanam sedikit-sebanyak perasaan cinta para pelajar terhadap alam sekitar pada usia muda lagi.

            4.3.3 Peranan guru kaunseling

                        Guru kaunseling di sekolah saharusnya tidak hanya memandang berat pada masalah-masalah disiplin pelajar di sekolah sahaja. Pendedahan tentang isu-isu semasa kepada para pelajar turut perlu dipandang serius. Contohnya, isu pemanasan global yang semakin serius pada masa kini. Pendedahan tentang cara-cara yang bolaeh dijadikan sebagai sumbangan bagi meminimumkan impak pemanasan global adalah penting dan perlu diketahui oleh semua warga sekolah. Hal ini boleh dilakukan dengan menampal poster umpamanya, mengadakan ceramah dan menganjurkan pertandingan-pertandingan yang berkaitan dengan penjagaan alam sekitar sehingga ke peringkat antarabangsa. Hal ini akan memberi kesedaran kepada  orang ramai tentang peri pentingnya              menjaga alam semulajadi di sekeliling kita.


 4.4 Diri sendiri
           
            Kesedaran di dalam diri tentang isu ini adalah asas kepada usaha yang akan dilakukan oleh samada pihak sekolah, masyarakat mahupun negara. Sumbangan diri sendiri terhadap penjagaan alam sekitar adalah lebih banyak jika dibandingkan dengan usaha-usaha pihak sekolah, masyarakat dan negara. Antara langkah atau tips yang boleh diambil termasuklah:[3]

            4.4.1 Memastikan tayar kenderaan telah dipam secukupnya kerana tayar yang tidak dipam secukupnya akan melepaskan gas karbon dioksida yang banyak ke atmosfera.

            4.4.2 Elak menggunakan air panas bagi mencuci pakaian sebaliknya menggunakan alat pencuci yang sesuai yang boleh digunakan walau dalam air sejuk atau suam.

            4.4.3 Tanggalkan plak wayar elektrik pada soketnya apabila tidak digunakan. Hal ini demikian kerana plak wayar elektrik yang masih bersambung pada soket akan menyebabkan arus elektrik masih mengalir walaupaun suis telahpun dimatikan.

            4.4.4 Penggunaan lampu pendaflour juga lebih menjimatkan tenaga berbanding lampu bilik atau lampu mentol.

            4.4.5 Beli barangan yang boleh dikitar semula. Selain dapat meminimumkan penggunaan bahan mentah untuk penghasilan barangan baru, barangan yang boleh dikitar semula akan memberi keuntungan apabila barangan tersebut dijual  untuk dikitar semula.

            4.4.6 Menanam pokok di kawasan atau sekitar rumah turut dapat mengatasi  masalah ini. Selain mewujudkan suasana yang nyaman dan sejuk, penanman pokok turut akan mengurangkan ketumpatan gas karbon dioksida yang terkumpul di sekeliling rumah.[1] Dewan Siswa, Februari, 2010, hlm 06
[2] Dewan Siswa, Februari, 2010, hlm 07
[3] http://www.squidoo.com/globalwarmingprevent

Kesimpulan

            Daripada  hasil kajian, dapatlah disimpulkan bahawa pemanasan global bukan lagi merupakan satu isu yang ringan kerana isu ini banyak mendatangkan mudarat kepada semua hidupan di muka bumi ini dan manusia adalah tidak terkecuali. Kita perlu sedar bahawa pemanasan global bukan berlaku secara semulajadi. Sebaliknya, kita perlu ingat bahawa isu ini semuanya berpunca daripada perbuatan kita sendiri yang lebih mementingkan keuntungan, keseronokan dan keselesaan duniawi yang berlebihan dan sebagainya. Betul, kita tidak mampu menghalang pemanasan global daripada terus berlaku tetapi, kita masih punya kebijaksanaan bagi mengawal isu ini daripada menjadi semakin parah dalam jangka masa yang singkat sahaja. Oleh yang demikian, langkah yang proaktif serta wajar perlu kita ikuti dan semua pihak harus bekerjasama serta sama-sama berganding bahu dalam mengatasi masalah ini.

             Walaupun semua langkah tersebut tampak remeh, namun seandainya semau individu di dunia ini melakukan hal yang sedemikian, tidak mustahil pemanasan global tidak akan memberi impak yang lebih teruk pada masa hadapan. Kita tidak seharusnya membiarkan diri kita terus dibuai mimpi oleh keseronokan dan keselesaan hidup di dunia ini sedangkan kita tidak mengetahui akan realitinya impak pemanasan global terhadap masa depan generasi akan datang atau anak-anak kita. Natijahnya, masa depan anak-anak kita akan datang terletak pada usaha dan apa yang kita lakukan pada masa sekarang. Janganlah kita sanggup membiarkan generasi akan datang menderita dan hidup dalam katakutan disebabkan oleh kelalaian dan sikap endah tak endah kita pada masa kini.

Note: Semua artikel mengenai pemanasan global ini adalah hasil kajian yang telah saya lakukan di sekolah. Semua fakta adalah sahih dan telah dirujuk dari pelbagai sumber. Dimuat naik bertujuan untuk perkongsian maklumat kepada sesiapa sahaja yang memerlukan maklumat tersebut dan juga kepada pengunjung blog...terima kasih! ^^

12 comments:

Nur_Kegembiraan said...

mohon share mklumat yg anda kaji. saya perlukan untuk pertandingan forum mngenai hal ini..syukran jazakillah :)

Anonymous said...

wah..info ang sngt brguna..thanks a lot

Anonymous said...

Thanks a lot..thez info had help me vry much..

Anonymous said...

thank you
point2 yg sngat berguna, mohon nk gune untuk wat folio. From SMK BAS

Anonymous said...

alhamdulillah,sedikit sebanyak saya dapat pelajari dalam tips-tips yang diberi. semoga keputasan SPM saya pada esok hari mendapat keputusan yang lulus dengan cemerlang.terima kasih atas idea-idea yang diberi. mohon ada lg tips-tips atau contoh karangan yg lain. selalu lah meng-update blogger anda untuk anak-anak yg lain mencari ilmu di semua media massa dan sosial. terima kasih :)

Budi Ahmad said...

Budi Ahmad said...

Assalamualaikum....
mintak izin untuk ambil maklumat dan menggunakannya dalam tugasan saya...t.kasih
semoga Allah s.w.t mudahkan segala urusan saudara/i... :)
JazakAllahu Khairan

Anonymous said...

Terima kasih. Maklumat ini sangat membantu ^^

franny27 said...

ambik jer... hehe.. sma2. :)

Unknown said...

thank u so much ! :)

BtsPink_Trash97 said...

thank so much ! :)

Anonymous said...

sangat berguna... terima kasih

Post a Comment

 

Text